Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι πάντα μια δύσκολη στιγμή.
Άχρηστες σε λίγο όλες οι κάρτες - Πως θα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές
Η τεχνολογία αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, επηρεάζοντας ακόμη και τις πιο απλές καθημερινές μας συνήθειες, όπως οι πληρωμές με κάρτες.
Με την άνοδο των βιομετρικών στοιχείων για τις συναλλαγές, οι φυσικές κάρτες πληρωμών αναμένεται να αντικατασταθούν σταδιακά, προσφέροντας αυξημένη ασφάλεια και ευκολία.
Η τάση των βιομετρικών πληρωμών
Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google και η Apple έχουν ήδη εισαγάγει πληρωμές μέσω αναγνώρισης προσώπου (Face ID) και δακτυλικών αποτυπωμάτων, με επόμενη εξέλιξη τη χρήση ολόκληρης της παλάμης για επαλήθευση των συναλλαγών. Αυτές οι καινοτομίες βελτιώνουν την ασφάλεια, καθώς οι βιομετρικές μέθοδοι δυσκολεύουν τη διάπραξη απάτης.
Κατάργηση των καρτών έως το 2030
Η Mastercard έχει ανακοινώσει ότι από το 2030, οι Ευρωπαίοι δεν θα χρειάζεται πλέον να εισάγουν τους αριθμούς των καρτών τους για συναλλαγές στο διαδίκτυο, αλλά θα χρησιμοποιούν τυχαία δημιουργούμενα tokens. Αν και οι φυσικές κάρτες δεν θα καταργηθούν άμεσα, στόχος είναι η πλήρης μετάβαση στις βιομετρικές μεθόδους μέσα στην επόμενη εξαετία.
Προκλήσεις της μετάβασης
Η μετάβαση σε αυτή τη νέα τεχνολογία απαιτεί την αναβάθμιση των συστημάτων POS στα καταστήματα, ώστε να υποστηρίζουν βιομετρικές πληρωμές. Επιπλέον, η επιτυχία των βιομετρικών συστημάτων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η καθαρότητα του περιβάλλοντος ή η κατάσταση των ίδιων των βιομετρικών στοιχείων (π.χ. τραυματισμοί, χρήση μάσκας).
Κοινωνικές ανησυχίες
Παρά τις βελτιώσεις στην ασφάλεια, οι βιομετρικές πληρωμές προκαλούν ανησυχίες γύρω από την ιδιωτικότητα. Η αυξανόμενη εξάρτηση από ψηφιακές πληρωμές, σε συνδυασμό με τις προμήθειες που θα λαμβάνουν οι εταιρίες τεχνολογίας και οι τράπεζες ανά συναλλαγή, μπορεί να αυξήσει τις τιμές και να συγκεντρώσει δύναμη σε αυτές τις εταιρίες. Επιπλέον, η πλήρης καταγραφή των συναλλαγών ενδέχεται να δώσει στις εταιρίες και τις τράπεζες πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα των καταναλωτών, εγείροντας ανησυχίες για την παραβίαση της ιδιωτικότητας.
Η ανωνυμία που παρέχουν τα μετρητά αποτελεί για πολλούς ένα σημαντικό δικαίωμα, και η μείωση των συναλλαγών σε μετρητά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραχώρηση προσωπικών δεδομένων στις τράπεζες και τους τεχνολογικούς παρόχους.
Συμπέρασμα
Η τεχνολογική εξέλιξη στις πληρωμές προσφέρει περισσότερη ασφάλεια, αλλά δημιουργεί και νέα ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτικότητα και την κυριαρχία των μεγάλων εταιριών στις συναλλαγές. Η ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και προσωπικής ελευθερίας θα είναι το βασικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Επίδομα Καλοκαιριού 2025: Ποιοι Θα Πάρουν Σχεδόν 590 Ευρώ και Τι Ισχύει για την Άδεια
Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι στην Ελλάδα φορολογούνται για εισοδήματα που... δεν απέκτησαν ποτέ. Πώς γίνεται αυτό;
🩺 Νέος τετραψήφιος αριθμός για ραντεβού σε γιατρούς και νοσοκομεία – Τι αλλάζει από τον Ιούνιο 2025
