Αλλάζουν όλα στις κληρονομιές και διαθήκες

2024-10-09

Σημαντικές αλλαγές σε κληρονομιές και διαθήκες φέρνει ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον οποίο πλέον μέρος της περιουσίας του θανόντα μπορεί να κληρονομήσει ακόμη και σύντροφος, με τον οποίο δεν υπάρχει γάμος.

Όπως εξήγησε η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action 24, οι συγκεκριμένες αλλαγές έρχονται μετά από 80 χρόνια: «Είναι πολύ σημαντικές και αλλάζουν όλα αυτά που γνωρίζαμε μέχρι στιγμής».

Οι πιο σημαντικές από τις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται σε κληρονομιές και διαθήκες είναι οι ακόλουθες:

  • Αναγνωρίζεται για πρώτη φορά κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής

Μέχρι τώρα, σε περίπτωση θανάτου, την περιουσία του εκλιπόντα κληρονομούσαν οι Α' βαθμού συγγενείς (παιδιά, γονείς, αδέλφια). Ο σύντροφος (σε περίπτωση που δεν υπήρχε γάμος) δεν είχε δικαίωμα στην περιουσία, με αποτέλεσμα πολλές περιπτώσεις να καταλήγουν στα δικαστήρια. Πλέον, αν αποδειχθεί ότι υπήρχε σχέση ζωής, ο σύντροφος έχει δικαίωμα στην κληρονομιά.

  • Περιορίζεται δραστικά το κληρονομικό δικαίωμα σε τυπικές συζυγικές σχέσης

Σε πολλές περιπτώσεις, υπήρχαν συμβατικοί γάμοι. Σύζυγοι που παρέμεναν στον γάμο, έχοντας τυπική σχέση, χωρίς να έχουν πάρει διαζύγιο. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ένας σύζυγος είχε προχωρήσει τη ζωή του, ωστόσο σε περίπτωση θανάτου, ο σύντροφος δεν είχε δικαίωμα στην κληρονομιά. Πλέον και αυτό αλλάζει, αφού αν αποδειχθεί η σχέση ζωής, ο σύντροφος δικαιούνται μερίδιο στην κληρονομιά.

  • Καταργείται το δικαίωμα κληρονομιάς για υπερήλικους γονείς

Γονείς που χάνουν τα παιδιά τους και είναι άνω των 80 ετών, πλέον δεν έχουν δικαίωμα να κληρονομήσουν την περιουσία, στερώντας αυτό το μερίδιο π.χ. από τα παιδιά του εκλιπόντα.

  • Αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι κληρονομικές συμβάσεις

Όπως συμβαίνει και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλάζει το νομικό πλαίσιο, με τους γονείς να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία κληρονομική σύμβαση (όχι διαθήκη) που θα ισχύει ακόμη και όταν θα είναι εν ζωή, όπου μπορούν να βάλουν συγκεκριμένες ρήτρες.

  • Αλλάζει το καθεστώς στη διάθεση άυλων περιουσιακών στοιχείων

Πρόκειται για μια αλλαγή που την ζήτησαν ως επί το πλείστον επιχειρηματίες και έχει να κάνει με άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το σήμα κάποιας εταιρείας. Πλέον θα μπορεί να το κληρονομήσει μετά από επιθυμία του θανόντα ακόμη και κάποιος εργαζόμενος της εταιρείας και όχι οι Α' βαθμού συγγενείς. Το ίδιο ισχύει και για τις καταθέσεις και τους συνδικαιούχους.

  • Περιορίζεται χρονικά το κληρονομικό δικαίωμα για όσους για χρόνια δεν ενδιαφέρονται για μια περιουσία

Η συγκεκριμένη αλλαγή έρχεται να λύσει προβλήματα για περιουσιακά στοιχεία με πολλούς κληρονόμους, που ίσως κάποιοι από αυτούς να μην έχουν επιδείξει ενδιαφέρον. Αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι κληρονόμοι δεν ενδιαφερθούν, παραγράφεται το δικαίωμά τους στην κληρονομιά και η περιουσία πηγαίνει σε άλλους κληρονόμους.

  • Καθιερώνεται η ψηφιακή διαθήκη και καταργείται η ιδιόχειρη

Πλέον καταργείται η ιδιόχειρη διαθήκη έτσι όπως τη γνωρίζαμε. Λογικά η διαδικασία θα γίνεται μέσω gov.gr, αν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διευκρινιστεί, όπως και το τι θα συμβεί με ιδιόχειρες διαθήκες που υπάρχουν και για διάφορους λόγους δεν θα αλλαχθούν σε ψηφιακές.

Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Ο νόμος 4936/2022, που αποτελεί τον νέο κλιματικό νόμο στην Ελλάδα, περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις που αφορούν τη θέρμανση των κτιρίων και την απαγόρευση πώλησης και εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει δρομολογήσει τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, με σκοπό την εξασφάλιση διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης στην κατανομή των κοινωνικών παροχών.

Οι νέες ρυθμίσεις στις τραπεζικές χρεώσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες ημέρες, αποσκοπούν στη μείωση του κόστους για τους καταναλωτές σε βασικές τραπεζικές συναλλαγές.