Πάει να τελειώσει ο χειμώνας, αλλά το επίδομα θέρμανσης μετά την πληρωμή Δεκεμβρίου, δεν έχει ξαναγίνει.
Αναστάτωση για 100.000 συνταξιούχους χηρείας - Τρία σενάρια για τις μειώσεις
Η αβεβαιότητα παραμένει αμείωτη για περίπου 100.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει αν και πότε θα εφαρμοστούν περικοπές στο εισόδημά τους.
Οι δικαιούχοι αυτών των συντάξεων ανησυχούν για το ενδεχόμενο να κληθούν να επιστρέψουν ποσά από το 2020 και έπειτα, ενώ η κατάσταση παραμένει αβέβαιη.
Το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα παραμένει ένα δύσκολο πρόβλημα, ιδιαίτερα όταν οι περικοπές έχουν ήδη εφαρμοστεί στις συντάξεις του Δημοσίου. Παρά την έλλειψη αποφάσεων από την κυβέρνηση, η αγωνία των δικαιούχων συνεχίζεται. Οι συνταξιούχοι χηρείας του ιδιωτικού τομέα ανησυχούν για το αν και πότε θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται και αν θα απαιτηθούν αναδρομικές επιστροφές χρημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να αποφεύγει την εφαρμογή του Νόμου 4387/2016, ο οποίος προβλέπει τη μείωση των συντάξεων χηρείας όταν ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη από άλλο δικαίωμα. Ο νόμος αυτός ορίζει ότι οι συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα πρέπει να μειώνονται κατά 50% μετά την τριετία, από το 70% στο 35%, εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η περικοπή των συντάξεων χηρείας θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2020, αλλά μέχρι στιγμής έχει γίνει μόνο στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ, λόγω της αδυναμίας εφαρμογής του σχετικού λογισμικού.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου πριν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και οι αγρότες, οι οποίοι είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται, προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να απαιτήσουν την επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών.
Η κυβέρνηση καλείται να πάρει σύντομα μια οριστική απόφαση για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος και, κυρίως, για το αν και κατά πόσο θα αναζητηθούν αναδρομικά οι περικοπές. Το ζήτημα αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως γυναίκες-χήρες, και έχει σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις.
Αρχικά, η περικοπή των συντάξεων χηρείας είχε προγραμματιστεί να εφαρμοστεί σε όλες τις συντάξεις που χορηγήθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020, σε περιπτώσεις που οι δικαιούχοι εργάζονται ή έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Σενάρια
Τα εξεταζόμενα σενάρια αφορούν τα εξής:
1. Στην περίπτωση δυο συντάξεων, να υπάρχει επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης.
2. Να περικοπεί κατά 35% μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427€ και όχι και το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας.
3. Η επιστροφή – σε πάρα πολλές δόσεις – των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι κατά την περίοδο που δεν είχε εφαρμοστεί η σχετική διάταξη νόμου.
Το πρόβλημα αφορά και στην καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να καταβάλλεται μόνο μία από τις συντάξεις που εισπράττει ο δικαιούχος.
Υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020.
Προϋποθέσεις
Η σύνταξη χηρείας χορηγείται από την ημέρα θανάτου του δικαιούχου-άμεσα ασφαλισμένου, είτε αυτός ελάμβανε σύνταξη, είτε εργαζόταν (με βάση τα έως τότε έτη ασφάλισης).
Υπό την προϋπόθεση ότι η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου θα κατατεθεί εντός 12μήνου από την ημερομηνία της απώλειας.
Κατά την πρώτη, μετά την ημερομηνία θανάτου, 3ετία η σύνταξη ορίζεται στο 70% του ποσού που ελάμβανε (ή επρόκειτο να πάρει εάν εργαζόταν) ο άμεσα ασφαλισμένος.
Ανεξαρτήτως εργασίας, συνταξιοδότησης ή οικογενειακού εισοδήματος του/της συζύγου.
Εάν ο συνταξιούχος λόγω θανάτου δεν εργάζεται με πλήρη ασφάλιση, η σύνταξη θα μειώνεται κατά 50% μόνο για τις συγκεκριμένες ημέρες που εργάζεται και μόνο για το σύνολο του μήνα που αυτοαπασχολείται.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2025» προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στους πολίτες να απολαύσουν διακοπές στην Ελλάδα με οικονομική στήριξη, ενώ παράλληλα ενισχύει τον εσωτερικό τουρισμό.
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 15:00, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), που επικεντρώνεται σε ψηφιακές, πράσινες και οικονομικές δεξιότητες.
Ευνοημένοι και τον Φεβρουάριο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού τιμολογίου Κ.Ο.Τ, αφού θα λάβουν αυξημένη κρατική επιδότηση ρεύματος.