Απάτη μέσω Τηλεφωνικών Κλήσεων: Το τηλεφώνημα που αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς

2025-01-11

Το τηλεφώνημα που αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς! Απάτη μέσω Τηλεφωνικών Κλήσεων: Πώς να Προστατευτείτε από την Κλοπή των Χρημάτων σας.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε με μια σοκαριστική εμπειρία για έναν επιχειρηματία από τον Βόλο, ο οποίος δέχθηκε τηλεφώνημα από την τράπεζά του. Ωστόσο, αυτό που αρχικά φάνηκε ως μια τυπική επικοινωνία, κατέληξε να είναι μια καλά οργανωμένη απάτη που του κόστισε 90.000 ευρώ. 

Η φαινομενικά αθώα κλήση αποδείχθηκε ότι δεν προερχόταν από την τράπεζα, αλλά από απατεώνες που χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο εξαπάτησης που κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα, μετά την εξάπλωσή της στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το κόλπο είναι απλό, αλλά επικίνδυνο: Οι απατεώνες χρησιμοποιούν την τεχνική του Caller ID spoofing, δηλαδή την παραποίηση του τηλεφωνικού αριθμού, έτσι ώστε να εμφανίζεται στην οθόνη του θύματος ο πραγματικός αριθμός της τράπεζας. Αυτό δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι η κλήση είναι αυθεντική και ενισχύει την εμπιστοσύνη του θύματος. Στην περίπτωση του επιχειρηματία του Βόλου, η "υπάλληλος" της τράπεζας ήταν τόσο πειστική, που τον έπεισε να αλλάξει τον κωδικό PIN στους λογαριασμούς του, με αποτέλεσμα να του κλέψουν όλα τα χρήματα.

Η απάτη αυτή βασίζεται στη χρήση τεχνολογίας που επιτρέπει στους απατεώνες να κλέψουν τα στοιχεία επικοινωνίας της τράπεζας και να τα χρησιμοποιήσουν για να εξαπατήσουν τους πελάτες. Ουσιαστικά, οι απατεώνες υποδύονται τους τραπεζικούς υπαλλήλους και πείθουν τα θύματα να ακολουθήσουν οδηγίες που οδηγούν στην απώλεια χρημάτων.

Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έχει ήδη εκδώσει οδηγίες για την προστασία των πολιτών από αυτή την απάτη, προτρέποντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι απατεώνες στοχεύουν κυρίως σε επιχειρήσεις με μεγάλη ρευστότητα. Μάλιστα, η απάτη συχνά δεν περιορίζεται σε μία μόνο κλήση. Στην περίπτωση που η πρώτη προσπάθεια εξαπάτησης αποτύχει, οι απατεώνες επανέρχονται με νέο τηλεφώνημα, προσποιούμενοι ότι καλούν από την τράπεζα για να προστατεύσουν τον πελάτη από την προηγούμενη απόπειρα κλοπής.

Για να προστατευθείτε, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών συνιστά τα εξής:

  1. Μην βιαστείτε να ακολουθήσετε οδηγίες: Αν λάβετε κλήση από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι από την τράπεζα, μην ακολουθήσετε αμέσως τις οδηγίες του. Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια, σκεφτείτε το και καλέστε την τράπεζα για να επιβεβαιώσετε την αυθεντικότητα της κλήσης.
  2. Ποτέ μην αποκαλύπτετε ευαίσθητα δεδομένα: Κατά τη διάρκεια μιας γνήσιας κλήσης από την τράπεζα, ακόμα και αν δεν την περιμένετε, δεν θα σας ζητηθούν ποτέ ευαίσθητα τραπεζικά στοιχεία, όπως το username και το password σας.
  3. Προσοχή στα SMS: Αν λάβετε SMS από την τράπεζα κατά τη διάρκεια μιας κλήσης, μην ακολουθήσετε οδηγίες που σας ζητούν να ακυρώσετε κάποια συναλλαγή. Η τράπεζα δεν χρειάζεται κανέναν κωδικό μιας χρήσης για να ακυρώσει μια απατηλή συναλλαγή.
  4. Προσοχή στις μεταφορές χρημάτων: Αν σας ζητηθεί να μεταφέρετε χρήματα σε έναν "ασφαλή" λογαριασμό ή να κάνετε μια δοκιμαστική συναλλαγή, είναι πολύ πιθανό ότι πρόκειται για απάτη.
  5. Αποφύγετε την επικοινωνία με το κινητό σας: Αν κάποιος καλεί στο σταθερό σας τηλέφωνο και σας ζητάει να απενεργοποιήσετε το κινητό σας ή να δώσετε πληροφορίες για τη συσκευή σας, πρόκειται σίγουρα για απατεώνα.

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά με την κλήση, κλείστε αμέσως το τηλέφωνο και επικοινωνήστε με την τράπεζα για να βεβαιωθείτε για την αυθεντικότητα της κλήσης. Είναι σημαντικό να είστε πάντα σε επιφυλακή και να προστατεύετε τα προσωπικά και τραπεζικά σας δεδομένα από επιτήδειους που προσπαθούν να σας εξαπατήσουν.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις