Το τοπίο στην ελληνική αγορά ακινήτων αλλάζει ριζικά με την έλευση του νέου «Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων».
Έχεις κρατήσει δραχμές; Δες πόσο κοστίζουν σήμερα
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη συζήτηση για την αξία των παλιών ελληνικών δραχμών που έχουν κρατήσει οι Έλληνες ως ενθύμια.
Σύμφωνα με ειδικούς, όπως ο Δημήτρης Ποδάρας, η σημερινή αξία των δραχμών που κυκλοφορούσαν πριν την εισαγωγή του ευρώ είναι ουσιαστικά αμελητέα, υπολογιζόμενη περίπου στα 4 ευρώ ανά κιλό. Αυτό συμβαίνει διότι τα περισσότερα νομίσματα που εκδόθηκαν μετά το 1900 δεν έχουν ιδιαίτερη συλλεκτική αξία, εκτός από ορισμένα ασημένια κέρματα που μπορεί να αποτιμώνται σε χιλιάδες ευρώ.
«Σαν γενικός κανόνας, τα παλαιότερα ελληνικά νομίσματα ίσως έχουν κάποια αξία, δηλαδή εκείνα από την εποχή του Καποδίστρια, του Όθωνα και του Γεωργίου του Α'. Επίσης, παίζει ρόλο η κατάσταση στην οποία έχουν διατηρηθεί» υπογράμμισε.
Η αξία των δραχμών εξαρτάται κυρίως από την εποχή έκδοσής τους και την κατάστασή τους. Νομίσματα από την εποχή του Καποδίστρια, του Όθωνα ή του Γεωργίου του Α' μπορεί να έχουν σημαντική αξία, ειδικά αν είναι σε καλή κατάσταση. Για παράδειγμα, ένα άφθαρτο πεντάδραχμο του 1833 του Όθωνα μπορεί να φτάσει τα 6.000 ευρώ, ενώ ένα ακυκλοφόρητο πεντάδραχμο της Κρητικής Πολιτείας μπορεί να αξίζει μέχρι και 20.000 ευρώ.
Ειδικότερα, ο κ. Ποδάρας επέμεινε στην διατηρηθείσα κατάσταση ενός νομίσματος, καθώς το εύρος της αξίας ποικίλλει δραματικά: εάν είναι φθαρμένο, μπορεί να μην κάνει απολύτως τίποτα, ενώ άμα είναι ανέγγιχτο και ακυκλοφόρητο όπως βγήκε από το Νομισματοκοπείο, ίσως να «πιάνει»… μυθικά ποσά.
Ένα άφθαρτο πεντάδραχμο του 1833 του Όθωνα θα μπορούσε να αγγίζει τα 6.000 ευρώ, ένα δεκάλεπτο του Καποδίστρια του 1828 σε καλή κατάσταση θα έφτανε τα 3.000 ευρώ, ενώ ένα ακυκλοφόρητο πεντάδραχμο της Κρητικής Πολιτείας, θα φλέρταρε μέχρι και με τα 20.000 ευρώ, όπως αποσαφήνισε ο κ. Ποδάρας.
Τα πιο «εμπορικά» παλαιά ελληνικά νομίσματα που κυκλοφορούν σήμερα στις αγορές και διατίθενται σε δημοπρασίες σε κύκλους συλλεκτών είναι τα ασημένια τριαντάδραχμα του 1963 – 1964 και τα εικοσάδραχμα του 1960. Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Μαθιουδάκης, εκτιμητής νομισμάτων διευκρίνισε πως ένα χρυσό, «παρθένο» πενηντάδραχμο του 1876 πωλήθηκε για 160.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξία των δραχμών που έχουν φυλάξει οι Έλληνες στα σπίτια τους, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πρώτον, από το πόσο παλιές είναι. Για να είναι νόμιμες, πρέπει να χρονολογούνται μετά το 1830 και εκείνες που έχουν συνήθως αξία, προέρχονται πριν από το 1900.
Δεύτερον, είναι η κατάσταση των δραχμών: όσο πιο ακυκλοφόρητες, τόσο το καλύτερο.
Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε πως τεράστια αξία έχει το πρώτο ασημένιο ελληνικό νόμισμα της σύγχρονης ιστορίας του κράτους μας, επί Καποδίστρια που «χτυπήθηκε» το 1828, όπως και το τάληρο του Βασιλιά Όθωνα, που υπολογίζεται στα 3.000 ευρώ, ενώ το χρυσό νόμισμα του Βασιλιά Γεωργίου, υπολογίζεται στα 4.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των συλλεκτικών νομισμάτων δεν είναι σταθερή και μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η ζήτηση στην αγορά, η σπανιότητα και η γενικότερη οικονομική κατάσταση.
Αν έχετε παλιές δραχμές και θέλετε να μάθετε την αξία τους, συνίσταται να επικοινωνήσετε με ειδικούς εκτιμητές νομισμάτων.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Όλες οι Χρηματικές Παροχές που Δικαιούσαι από τον ΕΟΠΥΥ και τον e-ΕΦΚΑ: Οδηγός για Ασφαλισμένους
Η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα περιλαμβάνει ένα πλήθος παροχών για τους ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους.
Μία επικίνδυνη ηλεκτρονική απάτη βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα και στοχοποιεί πολίτες μέσω απατηλών SMS που φέρουν ως αποστολέα τα... ΕΛΤΑ.
Ανάσταση: Αν δεν καείς, πώς θα λάμψεις;
Καλή Ανάσταση, λέμε όλοι τέτοιες μέρες. Σαν να είναι απλά μια γιορτή. Σαν να φτάνει ένα τραπέζι, μερικά κόκκινα αυγά και μια λαμπάδα για να αναστηθεί ο κόσμος μας. Μα η αλήθεια είναι πιο σκληρή, και ίσως γι' αυτό και πιο αληθινή: