Το τεκμαρτό (πλασματικό) εισόδημα θα αποτελέσει και φέτος πονοκέφαλο για χιλιάδες ανέργους που δεν δηλώνουν εισοδήματα απο μισθούς η συντάξεις.
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ και κυβικά αυτοκινήτου: Παγώνει τελικά η εφαρμογή ορίου που ανακοινώθηκε
Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να «παγώσει» την εφαρμογή του κριτηρίου κυβισμού ΙΧ για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα ξεπερασμένο εργαλείο που δεν αντικατοπτρίζει τη συνολική οικονομική κατάσταση των πολιτών.
Γράφει ο Γιώργος Παύλου
Αντί του κυβισμού, το νέο σύστημα θα επικεντρωθεί σε πιο στοχευμένα κριτήρια, όπως η ακίνητη και κινητή περιουσία (συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων, μετοχών και ομολόγων), με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των επιδομάτων προς τις ευάλωτες ομάδες.
Μπορεί το κυβερνητικό επιτελείο να έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στην πρόσβαση των πιο εύπορων πολιτών στα κοινωνικά επιδόματα, ωστόσο δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, να στερήσει την οποιαδήποτε παροχή σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής επισημαίνουν ότι το νέο σύστημα στοχεύει να βάλει ένα τέλος στις στρεβλώσεις της προνοιακής πολιτικής και να διαμορφώσει ένα διαφανές πλαίσιο που θα κατανέμει δικαιότερα τα κονδύλια προς όφελος των ευάλωτων οικογενειών.
Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται ότι το «τεκμήριο» των ΙΧ και των κυβικών, -ένα ξεπερασμένο εργαλείο που δεν πιστοποιεί κρυστάλλινα και την πραγματική οικονομική κατάσταση ενός ωφελούμενου- που είχε μπει αρχικά στο τραπέζι σταδιακά αποσύρεται. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει πλέον σοβαρά να μην εντάξει τα ΙΧ και τον κυβισμό στα κριτήρια που θα ρυθμίζουν τους δικαιούχους των επιδομάτων, αλλά να εστιάσει στην ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις, δίνοντας έμφαση στον αριθμό των τέκνων που έχει κάθε νοικοκυριό. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις για τους «κόφτες» που θα θεσπιστούν, θα παρθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και στην ατζέντα θα περιλαμβάνονται σίγουρα τα ακίνητα, οι καταθέσεις, οι μετοχές και τα ομόλογα.
Παράλληλα, αναμένεται σημαντική αύξηση σε βασικά επιδόματα, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Παιδιού και το Επίδομα Στέγασης από το 2025. Συγκεκριμένα:
- Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αυξηθεί από 216 ευρώ σε 250 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό και 75 ευρώ για κάθε παιδί.
- Το Επίδομα Στέγασης θα αυξηθεί από 70 ευρώ σε 125 ευρώ για τη χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα, με προσαύξηση 30% για κάθε παιδί.
- Το Επίδομα Παιδιού θα αυξηθεί, με τη δεύτερη και τρίτη εισοδηματική κλίμακα να ενοποιούνται, ανεβάζοντας το επίδομα για κάθε παιδί της τρίτης κλίμακας από 28 σε 45 ευρώ και για το τρίτο παιδί και τα επόμενα σε 90 ευρώ.
Οι αλλαγές αυτές συνοδεύονται από νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα καθορίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους δικαιούχους.
Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com
***Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται - Απαγορεύεται απολύτως αντιγραφή η αναδημοσίευση
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Οι αυξήσεις στα επιδόματα παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και επίδομα στέγασης, που είχαν ανακοινωθεί από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους.
Από την 1η Απριλίου 2025, τέθηκε σε ισχύ το θερινό ωράριο της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025.
Οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό και οι κανόνες σχετικά με τις τριετίες παρέχουν σημαντικά οφέλη στους εργαζόμενους, ενισχύοντας το εισόδημά τους.
