Το τεκμαρτό (πλασματικό) εισόδημα θα αποτελέσει και φέτος πονοκέφαλο για χιλιάδες ανέργους που δεν δηλώνουν εισοδήματα απο μισθούς η συντάξεις.
Επιδότηση ΔΥΠΑ για νέα επιχείρηση: Δικαιούχοι - Προϋποθέσεις - Διαδικασία
Ένα νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα, με επιδότηση έως 17.000 ευρώ για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από ανέργους.
Το πρόγραμμα αφορά 5.800 εγγεγραμμένους άνεργους, κυρίως ηλικίας 30-59 ετών, και στοχεύει στην προώθηση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες, που αποτελούν τα 2/3 των ανέργων σε αυτή την κατηγορία.
Οι δικαιούχοι θα υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο και, εφόσον εγκριθεί, θα λάβουν την επιχορήγηση σε τρείς δόσεις:
- 5.000 ευρώ μετά την έναρξη της επιχείρησης.
- 6.000 ευρώ μετά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου.
- 6.000 ευρώ μετά τη λήξη του δεύτερου εξαμήνου.
Αυτή η πρωτοβουλία της ΔΥΠΑ εντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ και συνεχίζει τις δράσεις επιδότησης της επιχειρηματικότητας που είχαν ξεκινήσει κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, μετά το επιτυχημένο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για νέους ανέργους 18-29 ετών.
Το πρόγραμμα πρόκειται να δημοσιευτεί επίσημα μέσα στις επόμενες ημέρες και οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν λίγο πριν την εκπνοή του 2024.
Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι ωφελούμενοι πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης χρηματοδότησης στη δράση, πρέπει σωρευτικά να εκπληρώνουν τις κάτωθι προϋποθέσεις:
- Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δ.ΥΠ.Α.
- Να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης και στη συνέχεια
- Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και εργασίας στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής σε ισχύ τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα
- Οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόµιµα απαλλαγεί από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις
- Να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους νόμιμα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Οι δυνητικοί ωφελούμενοι υποβάλλουν μία και μόνο αίτηση χρηματοδότησης και εντάσσονται στη δράση είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες, είτε ως μέλη νομικών οντοτήτων, με μία από τις ακόλουθες νομικές μορφές:
- Ομόρρυθμη Εταιρεία (ΟΕ)
- Ετερόρρυθμη Εταιρεία (ΕΕ) για τον ομόρρυθμο εταίρο της
- Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ)
- Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ)
- Συνεταιρισμός εργαζομένων του άρθρου 24 του Κεφαλαίου Ε' του ν. 4430/2016 (Α' 205).
- Οι ατομικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν συσταθεί από πρώην ανέργους.
Η αίτηση χρηματοδότησης, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόταση επιχειρηματικού σχεδίου, θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.ependyseis.gr).
Θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθέντων σχεδίων, η οποία πραγματοποιείται μέσω του ΠΣΚΕ, με ευθύνη της ΔΥΠΑ. Μετά την αξιολόγηση καταρτίζεται πίνακας με τις παραδεκτές αιτήσεις χρηματοδότησης.
Οι αιτήσεις που τελικά χρηματοδοτούνται προκύπτουν με βάση τη σειρά κατάταξης, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του προγράμματος.
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων.
Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com
***Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται - Απαγορεύεται απολύτως αντιγραφή η αναδημοσίευση
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Οι αυξήσεις στα επιδόματα παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και επίδομα στέγασης, που είχαν ανακοινωθεί από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους.
Από την 1η Απριλίου 2025, τέθηκε σε ισχύ το θερινό ωράριο της διζωνικής μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025.
Οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό και οι κανόνες σχετικά με τις τριετίες παρέχουν σημαντικά οφέλη στους εργαζόμενους, ενισχύοντας το εισόδημά τους.
