Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνοδευτεί από τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις προσλήψεις. Από το 2019 έως το 2025, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μέχρι το 2027 αναμένεται να μειωθούν κατά επιπλέον 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Από το 2027, θα τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού, με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Ο νέος μηχανισμός θα συνδέει τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού με την οικονομική ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο υπολογισμός της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού θα γίνεται με βάση το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και την αγοραστική δύναμη του Γενικού Δείκτη Μισθών.
Ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος βασίζεται στο γαλλικό μοντέλο, θα χρησιμοποιεί αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο σύστημα. Παράλληλα, για πρώτη φορά, ο δημόσιος τομέας θα προστατεύεται από τον κατώτατο μισθό, με τους δημόσιους υπαλλήλους να λαμβάνουν την αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον νέο καθορισμό.
Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com
***Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται - Απαγορεύεται απολύτως αντιγραφή η αναδημοσίευση