Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2025, στέλνοντας προσκλητήριες επιστολές στους εμπλεκόμενους φορείς.
Καθορισμός του κατώτατου μισθού για το 2025: Οι διαδικασίες
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2025, στέλνοντας προσκλητήριες επιστολές στους εμπλεκόμενους φορείς.
Με αυτές, καλεί τις οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών να υποδείξουν τα μέλη που θα συμμετάσχουν στις δύο Επιτροπές που θα αναλάβουν τη διαβούλευση για την καθορισμένη αύξηση.
Σύμφωνα με το σχέδιο, θα συγκροτηθεί μια Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται από πέντε εκπροσώπους οργανώσεων εργαζομένων, πέντε εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.). Στόχος της Επιτροπής αυτής είναι να καταλήξει σε ένα κοινό πόρισμα, ώστε να αποφευχθεί η υποβολή ξεχωριστών εισηγήσεων από κάθε κοινωνικό εταίρο, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Παράλληλα, θα συγκροτηθεί και μια Επιστημονική Επιτροπή, αποτελούμενη από πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα οικονομίας και εργασίας, οι οποίοι θα υποδειχθούν από το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχει επίσης ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ο.Ε.).
Οι δύο Επιτροπές θα συντάξουν τα υπομνήματά τους, τα οποία θα ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού για το 2025. Στη συνέχεια, η εισήγηση της κα Κεραμέως και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο η νέα αύξηση να τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2025.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το 2027, γεγονός που θα σηματοδοτήσει αύξηση 46,2% σε σχέση με το 2019. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 830 ευρώ, από 650 ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 28%.
Μια σημαντική αλλαγή που θα εφαρμοστεί από το 2025 είναι ότι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα εξισώνεται με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, θα υπάρξει οριζόντια αύξηση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου, με βάση τον καθορισμένο κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνοδευτεί από τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τις επενδύσεις και τις προσλήψεις. Από το 2019 έως το 2025, οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μέχρι το 2027 αναμένεται να μειωθούν κατά επιπλέον 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Από το 2027, θα τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού, με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Ο νέος μηχανισμός θα συνδέει τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού με την οικονομική ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ο υπολογισμός της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού θα γίνεται με βάση το ποσοστό μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και την αγοραστική δύναμη του Γενικού Δείκτη Μισθών.
Ο νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος βασίζεται στο γαλλικό μοντέλο, θα χρησιμοποιεί αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο σύστημα. Παράλληλα, για πρώτη φορά, ο δημόσιος τομέας θα προστατεύεται από τον κατώτατο μισθό, με τους δημόσιους υπαλλήλους να λαμβάνουν την αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον νέο καθορισμό.
Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com
***Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται - Απαγορεύεται απολύτως αντιγραφή η αναδημοσίευση
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Οι εξελίξεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα δώρα και τα αναδρομικά.
Από σήμερα τίθενται σε ισχύ οι νέες τραπεζικές χρεώσεις, φέρνοντας σημαντικές ελαφρύνσεις για πολίτες και επιχειρήσεις, όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός.
Οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού σημειώνουν αυξητική πορεία τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για αυξήσεις στις χρεώσεις λιανικής τον επόμενο μήνα.