Κατώτατος μισθός 2025: Πόση αύξηση παίρνει σε ένα δίμηνο

2025-01-19
Αναμένεται η νέα αύξηση στο κατώτατο μισθό στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από 1 Απριλίου 2025.

Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, συνοδευόμενη από προτάσεις για την αναπροσαρμογή τους. 

Γράφει ο Γιώργος Παύλου

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένεται αύξηση της τάξης των 40 ευρώ, με τον κατώτατο μισθό να ανέρχεται στα 870 ευρώ από τα 830 ευρώ που ισχύουν σήμερα. Παράλληλα, στον δημόσιο τομέα προβλέπεται αύξηση 20 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2025.

Από το 2028, ο νέος κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου, ενώ μέχρι τότε η διαδικασία θα ακολουθεί το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα. Ενδιάμεσα, θα συσταθούν δύο επιτροπές: η Επιτροπή Διαβούλευσης, η οποία θα προετοιμάσει τη μετάβαση στο νέο μοντέλο και θα απαρτίζεται από εκπροσώπους εργαζομένων, εργοδοτών και άλλους φορείς, και η Επιστημονική Επιτροπή, που θα παρέχει τεκμηριωμένες προτάσεις για τον κατώτατο μισθό.

Η διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων θα έχει στόχο την κατάρτιση ενός δίκαιου και βιώσιμου κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Το χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού για το 2025 περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα, με σαφείς προθεσμίες, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή διαμόρφωση του νέου νομοθετημένου μισθού και ημερομισθίου. Ακολουθεί τα παρακάτω στάδια:

  • Έως 25 Ιανουαρίου: Οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν στη σύνταξη έκθεσης, στην οποία αξιολογείται ο ισχύων κατώτατος μισθός, με προτάσεις για πιθανές αναπροσαρμογές.
  • Έως 31 Ιανουαρίου: Ολοκληρώνεται η συλλογή των εκθέσεων και σχηματίζεται ένας φάκελος που περιλαμβάνει όλες τις σχετικές εκτιμήσεις.
  • Έως 15 Φεβρουαρίου: Οι γνώμες της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής Διαβούλευσης, μαζί με τις εκθέσεις από ερευνητικούς φορείς, αποστέλλονται στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
  • Έως 28 Φεβρουαρίου: Ολοκληρώνεται το πόρισμα διαβούλευσης και υποβάλλεται στον Πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.).
  • Έως 5 Μαρτίου: Το πόρισμα διαβούλευσης υποβάλλεται στους Υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας.
  • Έως 15 Μαρτίου: Οι Υπουργοί εισηγούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον νέο κατώτατο μισθό.
  • Έως το τέλος Μαρτίου: Εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Τα βασικά κριτήρια καθορισμού περιλαμβάνουν την κατάσταση της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα, την ανεργία, την παραγωγικότητα και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Η διαδικασία εγγυάται ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα μειωθεί, με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων.

Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com

***Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται - Απαγορεύεται απολύτως αντιγραφή η αναδημοσίευση

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2025, στέλνοντας προσκλητήριες επιστολές στους εμπλεκόμενους φορείς.