Κινητή τηλεφωνία - Προβληματισμός για τα όρια ακτινοβολίας

2025-01-15

Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε σημαντική αναθεώρηση των ορίων εκπομπής της ηλεκτρομαγνητικής (Η/Μ) ακτινοβολίας, με στόχο την εναρμόνιση της χώρας με τις διεθνείς προδιαγραφές.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, μια επιτροπή, που συστάθηκε το φθινόπωρο του 2024 στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με επικεφαλής τον καθηγητή Θεόδωρο Σαμαρά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε το έργο της και αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της στην ηγεσία του υπουργείου εντός των επόμενων ημερών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το πόρισμα της επιτροπής υποστηρίζει την ανάγκη εναρμόνισης των ελληνικών ορίων εκπομπής με τα διεθνή πρότυπα, σε ό,τι αφορά τις εκπομπές Η/Μ ακτινοβολίας από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η Ελλάδα, ήδη από το 2006, είχε θέσει τα όρια εκπομπής στο 70% των διεθνών κατευθύνσεων, με περαιτέρω μείωση στο 60% για περιοχές κοντά σε ευαίσθητες δομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία. Αυτή η απόφαση είχε προκύψει εν μέσω έντονης κοινωνικής ανησυχίας σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία.

Η αντίδραση της κοινωνίας εκείνη την εποχή ήταν έντονη, με αρκετές ομάδες πολιτών να αντιτίθενται στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, επικαλούμενες κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τη βιολογική επίδραση της ακτινοβολίας στους ανθρώπινους ιστούς. Η πίεση αυτή οδήγησε σε πολιτικές αποφάσεις που περιόρισαν τις εκπομπές ακτινοβολίας, αν και οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP), είχαν ήδη ορίσει από το 1998 τα ασφαλή όρια για την έκθεση σε Η/Μ ακτινοβολία.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση είχε αποδεχτεί αυτά τα όρια από το 2000, η εφαρμογή τους στην κινητή τηλεφωνία καθυστέρησε, καθώς οι πολιτικές αποφάσεις του παρελθόντος διατήρησαν περιοριστικά όρια, ακόμη και μετά την υιοθέτηση των κατευθύνσεων από την ICNIRP. Ο νόμος 3431/2006 και οι επόμενοι νόμοι, όπως ο 4070/2012, επιβεβαίωσαν τα όρια έκθεσης στο 70% των διεθνών κατευθύνσεων, με περαιτέρω μείωση για περιοχές κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία.

Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά. Η ψηφιακή εποχή και η κυριαρχία των ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχουν δημιουργήσει νέες ανάγκες για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών 4G και 5G. Αυτές οι τεχνολογίες απαιτούν μεγαλύτερη πυκνότητα δικτύων και συνεπώς υψηλότερη εκπομπή ακτινοβολίας, γεγονός που φέρνει νέες προκλήσεις για την ποιότητα των επικοινωνιών και το κόστος των υπηρεσιών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μειοψηφικές ομάδες που είχαν αντιταχθεί στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τη διαδικασία εκχώρησης των αδειών 5G το 2020, έχουν πλέον παραγκωνιστεί. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον την ανάγκη για συμμετοχή της χώρας στην «Gigabit Society» και φαίνεται να έχει λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για την προσαρμογή της στην παγκόσμια τεχνολογική εξέλιξη.

Η επαναξιολόγηση των ορίων εκπομπής από την ICNIRP το 2020, η οποία δεν έφερε αλλαγές, ενίσχυσε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Η ICNIRP επιβεβαίωσε ότι τα όρια που είχαν καθοριστεί 20 χρόνια πριν παραμένουν ασφαλή για την υγεία του πληθυσμού, προσδίδοντας περαιτέρω κύρος στην απόφαση για την εναρμόνιση των ορίων στην Ελλάδα με τα διεθνή δεδομένα.

Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, φαίνεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια νέα εποχή για τις τηλεπικοινωνίες, με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την ταυτόχρονη προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 15:00, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), που επικεντρώνεται σε ψηφιακές, πράσινες και οικονομικές δεξιότητες.