Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Μείωση των δικαιούχων για αύξηση στα ποσά

2025-04-03

​Οι αυξήσεις στα επιδόματα παιδιού, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) και επίδομα στέγασης, που είχαν ανακοινωθεί από την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους. 

Αρχικά, οι αυξήσεις προγραμματίζονταν για την άνοιξη του 2025, αλλά η έλλειψη ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου έχει μεταθέσει την υλοποίησή τους για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2025 .​

Οι αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνουν:​

  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ): Αύξηση από 216 ευρώ σε 250 ευρώ για τον δικαιούχο και από 54 ευρώ σε 75 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος της οικογένειας .​

  • Επίδομα Στέγασης: Αύξηση από 70 ευρώ σε 125 ευρώ, με επιπλέον 30% για κάθε παιδί, υπό την προϋπόθεση εισαγωγής στοχευμένων κριτηρίων ακίνητης και κινητής περιουσίας 

  • Επίδομα Παιδιού: Ενοποίηση της δεύτερης και τρίτης εισοδηματικής κλίμακας, με αύξηση του επιδόματος από 28 ευρώ σε 45 ευρώ ανά παιδί και 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα .​

Η κυβέρνηση προχωρά σε «κούρεμα» του αριθμού των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων, εισάγοντας αυστηρότερα κριτήρια.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να μειωθεί το συνολικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και να εξοικονομηθούν πόροι για την αύξηση των επιδομάτων που θα καταβληθούν στους νέους δικαιούχους με βάση τα νέα κριτήρια.

Η Ομάδα Εργασίας που συγκροτείται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών. Το έργο της ομάδας περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Χαρτογράφηση των επιδομάτων και παροχών: Η ομάδα θα καταγράψει όλα τα επιδόματα και τις παροχές που χορηγούνται από το Δημόσιο Τομέα, αξιοποιώντας τυχόν υπάρχοντα έργα χαρτογράφησης που έχουν ήδη παραδοθεί στη δημόσια διοίκηση.

  2. Ανάπτυξη σχεδίου κανονιστικών διατάξεων: Η ομάδα θα αναπτύξει σχέδιο για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές που θα καθοριστούν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

  3. Συντονισμός ανάπτυξης δευτερογενούς νομοθεσίας: Η ομάδα θα συντονίσει την ανάπτυξη της δευτερογενούς νομοθεσίας που θα προκύψει από το νόμο που θα ψηφιστεί και θα συμβάλλει, όπου απαιτείται, στην υλοποίηση αυτού του έργου.

Η διαδικασία για την αύξηση των επιδομάτων συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εθνικού μητρώου. Το μητρώο αυτό έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι οι επιδοτήσεις θα κατανεμηθούν σωστά στους δικαιούχους.   

Αλλαγές στα επιδόματα:

  • Στο επίδομα τέκνων εισάγεται ακίνητης περιουσίας.
  • Στο επίδομα στέγασης εισάγονται κριτήρια κινητής περιουσίας και αναθεωρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα βασίζονται σε δύο κλίμακες, αντί για μία που ίσχυε έως σήμερα.
  • Τα εισοδηματικά κριτήρια θα παραμείνουν σταθερά, κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι που θα έχουν αυξήσεις στο εισόδημά τους και ξεπεράσουν τα όρια, θα βρεθούν εκτός δικαιώματος.
  • Για τους μισθωτούς, τα επιδόματα τέκνων, στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λαμβάνονται υπόψη με βάση το 80-90% του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες.

Το Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων και Παροχών αναμένεται να βελτιώσει τη διαφάνεια και την αποδοτικότητα στη χορήγηση κοινωνικών παροχών, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης δημόσιων πόρων.

Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com

Πρόσφατες δημοσιεύσεις