Παίρνεις επιδόματα: Θα μπεις στο "μητρώο" για εξονυχιστικό έλεγχο

2025-04-04

Η κυβέρνηση εισάγει αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση των τριών βασικών επιδομάτων: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, επίδομα στέγασης, και επίδομα παιδιού.

Η δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Δικαιούχων Επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό και την καλύτερη στόχευση της κοινωνικής πολιτικής.

🧩 Τι είναι το Κεντρικό Μητρώο;

Πρόκειται για μία ψηφιακή βάση δεδομένων που θα συγκεντρώνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για όλους τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων.

Στόχος:

  • Να εντοπίζονται άμεσα οι πραγματικά ευάλωτοι.

  • Να αποκλείονται περιπτώσεις κατάχρησης ή ψευδών δηλώσεων.

  • Να γίνεται πιο δίκαιη κατανομή πόρων.

🔍 Τι αλλάζει με τα αυστηρότερα κριτήρια;

Η κυβέρνηση προχωρά σε αυστηροποίηση των κριτηρίων για τα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ:

1. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ)

  • Αυστηρότερος έλεγχος καταθέσεων, περιουσιακών στοιχείων.

  • Ενσωμάτωση διασταυρώσεων σε πραγματικό χρόνο με Εφορία, ΕΦΚΑ, Τράπεζες.

  • Πιθανή σύνδεση με ενεργή αναζήτηση εργασίας (όπως με ΔΥΠΑ).

2. Επίδομα Στέγασης

  • Επανεξέταση των ορίων εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας.

  • Έλεγχος συμβολαίων μίσθωσης μέσω myAADE.

3. Επίδομα Παιδιού (Α21)

  • Έλεγχος σε πραγματικό χρόνο για την οικογενειακή κατάσταση.

  • Πιθανή αυστηροποίηση στο όριο φιλοξενούμενων ή εισοδημάτων από άλλες πηγές.

🛠️ Τι σημαίνει πρακτικά για τους πολίτες;

  • Οι δικαιούχοι θα παρακολουθούνται ψηφιακά από πολλαπλές πλατφόρμες (ΔΟΥ, ΕΦΚΑ, myDATA, κ.ά.).

  • Όσοι πληρούν τα κριτήρια, δεν έχουν λόγο ανησυχίας.

  • Όσοι δηλώνουν ψευδώς ή υπερβάλλουν την ευαλωτότητά τους, πιθανόν να αποκλειστούν από τα προγράμματα.

Κίνητρα για εργασία:

  • Για να ενθαρρύνει την εργασία, το εισόδημα από μισθωτή εργασία δεν θα προσμετράται στο σύνολό του. Θα αφαιρείται ένα ποσοστό (20% για το επίδομα παιδιού και στέγασης, 30% για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), επιτρέποντας έτσι στους εργαζόμενους να δικαιούνται επιδόματα ακόμη κι αν έχουν κάποιο επιπλέον εισόδημα.

Το σύστημα αυτό αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι τα επιδόματα θα καταλήγουν στους πραγματικά ευάλωτους πολίτες, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει κίνητρα για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της εξάρτησης από τα επιδόματα.

«Θα κάνουμε ένα κεντρικό μητρώο επιδομάτων όπως είναι στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να υπάρχει μία εποπτεία συνολική για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, για τα επιδόματα του υπουργείου Εργασίας και για τα επιδόματα σαν και αυτά που συζητούσαμε πριν το επίδομα θέρμανσης και να δούμε ποιος παίρνει τι και γιατί το παίρνει. Επομένως όταν δεις τα επιδόματα στη ολότητά τους και έχεις τη συνολική εικόνα μπορείς να βγάλεις και ασφαλέστερα συμπεράσματα και να έχεις τελικά μία πιο δίκαια πιο στοχευμένη πολιτική», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το 2025 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τα επιδόματα, καθώς θα έχουμε και την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του ΟΠΕΚΑ μέσα από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, συγχρόνως και μια μεγάλη αλλαγή στα βασικότερα επιδόματα, επιδόματα στέγασης, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, επίδομα παιδιού. Με καλύτερη στόχευση, περισσότερη δικαιοσύνη, παραμέτρους εκεί που δεν υπάρχουν, όπως στοιχεία κινητής και ακίνητης περιουσίας στο επίδομα παιδιού. Συγχρόνως όμως αύξηση των επιδομάτων, έτσι ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν ακριβώς εκεί που πρέπει,» τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Το Μητρώο Δικαιούχων Επιδομάτων θα ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή και πρόσθετων κριτηρίων χορήγησης των οικονομικών ενισχύσεων με στόχο η είσπραξη των επιδομάτων να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εργασία.

«Η εξέταση του κάθε επιδόματος αυτή τη στιγμή γίνεται από την κάθε πλατφόρμα διαχείρισης του επιδόματος ξεχωριστά χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου αν ο συγκεκριμένος δικαιούχος λαμβάνει και άλλα επιδόματα. Θεωρώ ότι με αυτή την πλατφόρμα που θα ενοποιήσει όλα αυτά τα επιδόματα ενδεχομένως θα ανακαλυφθούν περιπτώσεις που κακώς ελήφθη ένα επίδομα ενώ έχει λάβει συγκεκριμένο διαφορετικό επίδομα για παρόμοιο λόγο ο δικαιούχος του επιδόματος αυτού» είπε ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

#ΕΕΕ (ΚΕΑ) #Επίδομα παιδιού 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Οι προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία, αλλά έρχονται αλλαγές που ετοιμάζουν τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής, καθώς έχουν εντοπιστεί σοβαροί περιορισμοί στη χρήση τους.

Ο καιρός παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις τις τελευταίες μέρες, καθώς πέρα από την κακοκαιρία που έπληξε τις Κυκλάδες και η υπόλοιπη χώρα ταλαιπωρείται από τις διαδοχικές αλλαγές, από την ζέστη στο κρύο και την βροχή.