Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι πάντα μια δύσκολη στιγμή.
Προσοχή σε άκρως επικίνδυνο παιχνίδι - Ενημερωτικό σημείωμα προς όλους τους γονείς
Οι επικίνδυνες προκλήσεις και τα διαδικτυακά παιχνίδια ανάμεσα στις εφηβικές και νεανικές ηλικίες αποτελούν ένα ανησυχητικό φαινόμενο που εμφανίζεται συχνά στο ψηφιακό περιβάλλον.
Οι ψηφιακές πλατφόρμες ενίοτε φιλοξενούν επικίνδυνα challenges, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών και βάλλουν τον ψυχισμό τους. Οι δοκιμασίες αυτές συνήθως αποτελούνται από επίπεδα αυξανόμενης δυσκολίας τα οποία απαιτούν από τους συμμετέχοντες να προβούν σε επίπονες ενέργειες, να προκαλέσουν πόνο και να κάνουν κακό στον εαυτό τους.
Με αφορμή το γεγονός ότι τελευταία έχει κάνει την επανεμφάνισή του το λεγόμενο «παιχνίδι αναπνοής» ή «παιχνίδι του πνιγμού» και κάποιοι μαθητές το «παίζουν» στους χώρους των σχολείων και έξω από αυτά θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας για την επικινδυνότητα του εν λόγω «παιχνιδιού» και το σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους ή ακόμα και να οδηγηθούν στο θάνατο.
Το παιχνίδι του πνιγμού είναι μια άκρως επικίνδυνη μόδα και επηρεάζει κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. Κάποια παιδιά ήδη παραδέχτηκαν γελώντας ότι το έχουν ήδη «παίξει» και έχουν ζαλιστεί. Το παιχνίδι αυτό ονομάζεται «Βlackout Challenge» και λειτουργεί αρχικά, με το να πάρει το άτομο πολύ βαθιές ανάσες μέχρι να γεμίσουν οι πνεύμονες του με οξυγόνο.
"Blackout challenge"
Το «φονικό» παιχνίδι πήρε σημαντικές διαστάσεις στο διαδικτυακό περιβάλλον μετά την άνοδο και τη δημοφιλία της ψηφιακής πλατφόρμας TikTok. Πρόκειται για μια δοκιμασία στην οποία υποβάλλονται άτομα νεαρής ηλικίας, προκαλώντας ασφυξία στον εαυτό τους, μέχρι να χάσουν προσωρινά τις αισθήσεις τους και στη συνέχεια ανεβάζουν το βίντεο στο TikTok σε στιγμή ευφορίας, εφόσον δηλαδή έχουν ανακτήσει τις αισθήσεις τους.
Στην πραγματικότητα, προκαλείται σκόπιμη διακοπή του οξυγόνου στον εγκέφαλο. Το άτομο καλείται να πάρει μία πολύ βαθιά ανάσα για να γεμίσουν οι πνεύμονες του με οξυγόνο και στη συνέχεια, να κρατήσει την αναπνοή του, κόβοντας τη ροή του οξυγόνου μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του.
Η εξέλιξη αυτή ωθεί πολλές φορές τα παιδιά να χτυπήσουν σοβαρά το κεφάλι τους κατά την πτώση, να υποστούν επιληπτικές κρίσεις, κάποια εγκεφαλική βλάβη, νοητική αναπηρία ή ακόμη να τα οδηγήσει και στον θάνατο.
Τα παιδιά χρησιμοποιούν πολλούς τρόπους προκειμένου να προκαλέσουν ασφυξία στον εαυτό τους. Οι πιο διαδεδομένοι είναι η χρήση κάποιου καλωδίου, κορδονιών παπουτσιού, σχοινιών ή ακόμα και σεντονιών.
Όλοι οι γονείς/κηδεμόνες και οι εκπαιδευτικοί
οφείλουμε να προστατέψουμε και να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για τις πολύ σοβαρές συνέπειες αυτού του επικίνδυνου «παιχνιδιού».
Η ευθύνη του TikTok και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Σύντομα αναδύθηκαν ερωτήματα για τον ρόλο και την ευθύνη που επιβαρύνει το TikTok. Η ψηφιακή πλατφόρμα αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα διάδοσης του "blackout challenge".
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δεν επρόκειτο για μια νέα τάση. Παιχνίδια παρόμοιου σεναρίου αποτελούν παράδοση στις σχολικές αίθουσες. Οι νέοι συχνά συμμετέχουν σε δοκιμασίες, χωρίς να έχουν την κριτική σκέψη και την απαραίτητη ωριμότητα να αντιληφθούν τις συνέπειες.
Το TikTok αυτό καθαυτό δεν ευθύνεται για τη δημιουργία του παιχνιδιού. Ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι το σενάριο του παιχνιδιού κατασκευάστηκε στα γραφεία της διάσημης πλατφόρμας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι αποποιείται οποιαδήποτε ευθύνη. Αντιθέτως, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης όχι μόνο επιτρέπει, αλλά ενθαρρύνει τη διάδοση του παιχνιδιού. Χιλιάδες hashtags "blackout challenge" πλαισιώνουν τις δημοσιεύσεις, καθιστώντας την «πρόκληση συσκότισης» μια δημοφιλή δοκιμασία, κάτι το οποίο «διαβάζει» ο αλγόριθμος, ο οποίος με μεγάλη αδιαφορία απέναντι στον κίνδυνο της δοκιμασίας, «προτείνει» το επικίνδυνο παιχνίδι σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των χρηστών. Το νεανικό ακροατήριο εύκολα αντιδρά στο δόλωμα και αποτελεί τους πιο πιστούς «πελάτες» του TikTok, καθώς ανταποκρίνεται, ενίοτε με μεγάλη προθυμία, σε δοκιμασίες οι οποίες συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση τους.
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Επίδομα Καλοκαιριού 2025: Ποιοι Θα Πάρουν Σχεδόν 590 Ευρώ και Τι Ισχύει για την Άδεια
Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι στην Ελλάδα φορολογούνται για εισοδήματα που... δεν απέκτησαν ποτέ. Πώς γίνεται αυτό;
🩺 Νέος τετραψήφιος αριθμός για ραντεβού σε γιατρούς και νοσοκομεία – Τι αλλάζει από τον Ιούνιο 2025