Σούπερ μάρκετ: Τι αλλάζει στις συσκευασίες μιας χρήσης

2025-01-14

Εξελίξεις στη Νομοθεσία για τις Συσκευασίες στην ΕΕ: Στρατηγική για Μείωση και Επαναχρησιμοποίηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή νομοθεσία για τις συσκευασίες ήδη από τη δεκαετία του 1990, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης. Παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες και την εφαρμογή αυστηρών μέτρων, η ποσότητα των απορριμμάτων συσκευασίας συνεχώς αυξάνεται. 

Αυτή η τάση ενισχύεται από την εκρηκτική αύξηση των διαδικτυακών αγορών και τις κατ' οίκον παραδόσεις, οι οποίες οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγή απορριμμάτων, καθώς οι καταναλωτές συχνά πετούν τα υλικά συσκευασίας αμέσως μετά τη χρήση τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2021 κάθε Ευρωπαίος παράγει, κατά μέσο όρο, περισσότερα από 188 κιλά απορριμμάτων συσκευασίας ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι, σε καθημερινή βάση, κάθε άτομο απορρίπτει σχεδόν μισό κιλό υλικών συσκευασίας, όπως πλαστικά περιτυλίγματα, αλουμινόχαρτο και συσκευασίες καφέ, τα οποία συχνά καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων χωρίς δεύτερη σκέψη.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αυξανόμενη πρόκληση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει νέους κανόνες και στόχους για τη διαχείριση των συσκευασιών. Οι νέοι κανονισμοί περιλαμβάνουν:

  1. Στόχοι για το 2030 και το 2040: Η νομοθεσία καθορίζει αυστηρούς στόχους για την ανακύκλωση και τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Ειδικότερα, για τις πλαστικές φιάλες μίας χρήσης, απαιτείται τουλάχιστον 65% ανακυκλωμένο περιεχόμενο μέχρι το 2040.
  2. Μείωση βάρους και όγκου συσκευασιών: Οι νέοι κανόνες επιδιώκουν τη μείωση του βάρους και του όγκου των συσκευασιών, με στόχο την αποφυγή της υπερβολικής χρήσης υλικών.
  3. Απαγόρευση επικίνδυνων ουσιών: Εισάγονται περιορισμοί για τη χρήση ουσιών που ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία, όπως οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), ιδιαίτερα σε συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Στο πλαίσιο των νέων κανόνων, εισάγονται περιορισμοί για τις πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης σε διάφορους τομείς, όπως:

  • Συσκευασίες για οπωροκηπευτικά βάρους έως 1,5 κιλά
  • Συσκευασίες τροφίμων και ποτών σε ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια
  • Μικρές συσκευασίες καλλυντικών προϊόντων και προϊόντων ατομικής καθαριότητας
  • Πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για χύδην είδη σε καταστήματα

Ένας σημαντικός στόχος των νέων κανόνων είναι η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των συσκευασιών. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παρέχουν στους πελάτες τη δυνατότητα να φέρνουν τους δικούς τους περιέκτες για την αγορά κρύων ή ζεστών ροφημάτων και έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, χωρίς επιπλέον κόστος. Επιπλέον, τίθενται δεσμευτικοί στόχοι για την επαναχρησιμοποίηση, όπως 40% για συσκευασίες μεταφοράς και πώλησης και 10% για ομαδοποιημένες συσκευασίες, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων και την ενίσχυση της βιωσιμότητας.

Αυτές οι πρωτοβουλίες αποσκοπούν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις συσκευασίες, προωθώντας παράλληλα την κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com

***Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται - Απαγορεύεται απολύτως αντιγραφή η αναδημοσίευση

Πρόσφατες δημοσιεύσεις 

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 15:00, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), που επικεντρώνεται σε ψηφιακές, πράσινες και οικονομικές δεξιότητες.