Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 15:00, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), που επικεντρώνεται σε ψηφιακές, πράσινες και οικονομικές δεξιότητες.
Τα πάνω κάτω στα επιδόματα: Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι τελικά
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στο καθεστώς χορήγησης επιδομάτων και παροχών έχουν στόχο την αντιμετώπιση αδικιών και στρεβλώσεων στο υπάρχον σύστημα.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά στη δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, το οποίο θα καταγράφει αναλυτικά τα κονδύλια και τους δικαιούχους. Αυτό αναμένεται να φέρει διαφάνεια και καλύτερη διαχείριση των παροχών, οι οποίες ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ και καλύπτουν περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά.
Η Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε για την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου αυτού του μητρώου θα έχει ως επικεφαλής την γενική γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Παυλίνα Καρασιώτου. Το έργο της ομάδας πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.
Οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων θα μπορούσαν να δουν αλλαγές τόσο στον τρόπο υπολογισμού όσο και στην κατανομή των επιδομάτων, με στόχο να διορθωθούν οι αδικίες και να διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια κατευθύνονται σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Οι αλλαγές αυτές πιθανώς να επηρεάσουν τα εισοδηματικά κριτήρια, τις προϋποθέσεις ένταξης και τη γενικότερη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και έγκρισης επιδομάτων.
Το νέο σύστημα αναμένεται να διασφαλίσει την αποτελεσματική διανομή των κοινωνικών παροχών, με στόχο να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την απόφαση έργο της ομάδας είναι:
– Η χαρτογράφηση όλων των επιδομάτων και παροχών που χορηγούνται από το Δημόσιο Τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα μπορεί να αξιοποιήσει προηγούμενα έργα χαρτογράφησης των εν λόγω επιδομάτων και παροχών που έχουν παραδοθεί στη δημόσια διοίκηση, ιδίως μέσω έργων τεχνικής βοήθειας.
– Η ανάπτυξη σχεδίου κανονιστικών διατάξεων για τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Επιδομάτων και Παροχών, υπό την καθοδήγηση και τις κατευθυντήριες γραμμές που θα τεθούν από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
– Ο συντονισμός και η τυχόν συνδρομή στην ανάπτυξη της δευτερογενούς νομοθεσίας που θα προβλεφθεί κατ' εξουσιοδότηση του νόμου που θα ψηφιστεί.
– Ο συνολικός συντονισμός της μεταρρύθμισης, υπό τη μορφή ομάδας διοίκησης έργου, κατά τη φάση της υλοποίησης και ανάπτυξης του ηλεκτρονικού μητρώου.
– Η επαφή και η διενέργεια συναντήσεων με άλλα Υπουργεία, Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και λοιπούς εμπλεκόμενους, σχετικά με τα θέματα που άπτονται του εν λόγω έργου.
Στόχος η «καθαρή» εικόνα για την επιδοματική πολιτική
Με τη κίνηση αυτή η κυβέρνηση θα έχει πλήρη και «καθαρή» εικόνα για την επιδοματική πολιτική που θα τις επιτρέψει να βάλει τέλος σε φαινόμενα καταστρατήγησης και επικαλύψεων έτσι ώστε οι παροχές φτάνουν σε εκείνους που τις έχουν πραγματική ανάγκη.
Σήμερα το Δημόσιο δεν γνωρίζει πόσα επιδόματα μπορεί να λαμβάνει ένα φυσικό πρόσωπο καθώς δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στις πλατφόρμες των δεκάδων φορέων που χορηγούν επιδόματα ενώ αδικίες και στρεβλώσεις προκαλεί η έλλειψη εισοδηματικών κριτηρίων.
Έτσι μία οικογένεια μπορεί να λαμβάνει επίδομα τέκνων, αναπηρικό, ανεργίας και στεγαστικό εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις αλλά λόγω του γεγονότος ότι τα επιδόματα αυτά είναι αφορολόγητα και συνεπώς δεν εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις δεν υπάρχει εικόνα για την κατανομή των συνολικών ποσών ανά ΑΦΜ.
Επισημαίνεται ότι στη λίστα των επιδομάτων περιλαμβάνονται το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα αναδοχής, η γονική άδεια, το φοιτητικό επίδομα, το εξωιδρυματικό επίδομα για παραπληγία, το επίδομα μητρότητας, το επίδομα για κινητικότητα, το ειδικό εποχικό επίδομα, η παροχή λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, οι αγροτικές επιδοτήσεις, η επιδότηση λογαριασμών ΔΕΗ, το ειδικό επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής, το επίδομα ομογενών και το επίδομα για περιοχές ορεινές και μειονεκτικές.
Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com
***Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται - Απαγορεύεται απολύτως αντιγραφή η αναδημοσίευση
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Ευνοημένοι και τον Φεβρουάριο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού τιμολογίου Κ.Ο.Τ, αφού θα λάβουν αυξημένη κρατική επιδότηση ρεύματος.
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ): Λήγουν οι αιτήσεις - Γιατί μπορεί να μειωθεί το ποσό που δικαιούστε
Δώρο Πάσχα 2025 σε 170.000 ανέργους: Ποιοι - Πότε και πόσο θα πάρουν από την ΔΥΠΑ