Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι πάντα μια δύσκολη στιγμή.
Τιμολόγια νερού: Τι ισχύει για τις αυξήσεις - Ενημέρωση από "επίσημα " χείλη
Το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού είναι πλέον ανοιχτό, όπως δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αν και δεν προβλέπεται οριζόντια αύξηση των τιμολογίων, μπορεί να υπάρξουν σημειακές αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η τιμολόγηση του νερού θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην πλήρη ανάκτηση κόστους, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία. Αυτό σημαίνει ότι οι πάροχοι νερού θα πρέπει να καλύπτουν τα κόστη διαχείρισης, χωρίς όμως να επιδιώκουν κέρδη από τη διαχείριση του νερού.
Οι πάροχοι νερού, όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, αλλά και οι δημοτικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να περνούν οποιαδήποτε αύξηση από έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία από το τέλος του μήνα.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που οδηγούν σε αυξήσεις είναι οι απώλειες νερού στα δίκτυα, οι οποίες σε πανελλαδικό επίπεδο κυμαίνονται από 20% έως 50%, καθώς και η χαμηλή εισπραξιμότητα σε πολλές περιοχές της περιφέρειας. Οι δημοτικές επιχειρήσεις συχνά εισπράττουν μόνο το 50% των οφειλών τους, αντί για το 90% που θεωρείται φυσιολογικό.
Η όποια αύξηση στα τιμολόγια θα κριθεί κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις επενδύσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού.
Τι ισχύει με τις αυξήσεις στο νερό
Όπως είπε ο κ. Σκυλαλακάκης - Έχουμε σε πολλές περιπτώσεις το φαινόμενο της υπέρ κοστολόγησης, συμπλήρωσε. Αλλά σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως δεν υπάρξει οριζόντια αύξηση των τιμολογίων του νερού ούτε στο όριο του πληθωρισμού. « Το όριο του πληθωρισμού λειτουργεί ως πρώτης κόφτης σε περίπτωση που ένας πάροχος ζητήσει αύξηση. Το νερό στη στη χώρα μας είναι με άνιση διαχείριση και έχουμε καλούς παρόχους μετά βεβαιότητας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας καθώς εκεί έχουμε καλές ΔΕΥΑ » σημείωσε.
Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν οι αυξήσεις στο νερό θα γίνουν στην Αττική ή στην Περιφέρεια. « Για την Περιφέρεια κουβεντιάζουμε κατά κύριο λόγο .Γιατί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΦ κάνουν πλήρη ανάκτηση κόστους .. είναι σε ισορροπία » απάντησε και υπενθύμισε πως πάροχοι νερού είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και λίγο περισσότερο από 280 δημοτικές επιχειρήσεις Ύδατος .Όλοι αυτοί δίνουν νερό με δική τους τιμολόγηση, συμπλήρωσε. Επίσης επεσήμανε πως οι επιχειρήσεις αυτές « δεν μπορούν να πάρουν δάνειο λόγω των χρεών που έχουν. Παρεμβαίνουμε εμείς για να τις κάνουμε και πιο αξιόπιστες. Και νομοθετικά θα επιτρέψουμε να δανείζονται πιο εύκολα».
« Αυτό που θα γίνει τώρα είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, όλες αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις και όλοι οι πάροχοι να περνάνε την όποια αύξηση νερού από έλεγχο μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που μέχρι τέλος του μήνα μπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Υπάγονται όλοι οι πάροχοι νερού σε αυτήν την Ρυθμιστική Αρχή. Ο έλεγχος στηρίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία που λέει ότι πρέπει να έχεις πλήρη ανάκτηση κόστους αλλά τίποτα πέραν αυτού. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να έχεις κέρδος από το νερό » είπε μεταξύ άλλων.
Ρωτήθηκε δε στο εάν θα υπάρξουν κλιμακωτές αυξήσεις στα τιμολόγια νερού. «Η ΕΥΔΑΠ όπως και άλλοι πάροχοι έχουν συνήθως κλιμακωτά τιμολόγια . Αυτό περιλαμβάνεται και στην ΚΥΑ για την κοστολόγηση-τιμολόγηση νερού που βγαίνει για να έχει τον μπούσουλα η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και να κάνει τον έλεγχο. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις μεγάλο κομμάτι του νερού τουλάχιστον 40% με 50% χάνεται στα δίκτυα σε πανελλαδικό επίπεδο . Αυτό συμβαίνει στις καλύτερες περιπτώσεις που και αυτές έχουν αδυναμίες και μπορεί να είναι στο 20%, ενώ στο 23% είναι η ΕΥΔΑΠ. Σε άλλες περιπτώσεις το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο .
Πέραν των απωλειών του δικτύου έχουμε και μια άλλη απώλεια.. έχουμε πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα . Αυτό γίνεται κυρίως εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης . Δηλαδή αντί να εισπράττει ο πάροχος του νερού το 90% των εσόδων του που είναι φυσιολογικό .. εισπράττει το 50% » απάντησε και παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα:
Εάν η δημοτική επιχείρηση της Βόρειας Αττικής ζητήσει από τους δημότες μια αύξηση 20% .. 15%.. 10% μπορεί να το επιβάλλει αυτό αφού πρώτα το ελέγξει η αρμόδια Αρχή σημείωσε. «Τώρα ο πάροχος του νερού θα πρέπει να περάσει από την Αρμόδια Αρχή. Δεν θα μπορεί να ζητήσει μια αύξηση στο νερό χωρίς να εξηγήσει τι κάνει με την είσπραξη. Εμείς δεν δίνουμε καμία κατεύθυνση ως προς αυτό. Κάθε δημοτική επιχείρηση έχει την υποχρέωση να προστατεύσει το αγαθό που είναι το πόσιμο νερό .Συνεπώς πρέπει να κάνει και τις σχετικές επενδύσεις »
Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Επίδομα Καλοκαιριού 2025: Ποιοι Θα Πάρουν Σχεδόν 590 Ευρώ και Τι Ισχύει για την Άδεια
Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι στην Ελλάδα φορολογούνται για εισοδήματα που... δεν απέκτησαν ποτέ. Πώς γίνεται αυτό;
🩺 Νέος τετραψήφιος αριθμός για ραντεβού σε γιατρούς και νοσοκομεία – Τι αλλάζει από τον Ιούνιο 2025
📞 «Μητρώο 11»: Τέλος στις ανεπιθύμητες διαφημιστικές κλήσεις – Πώς μπορείτε να προστατευτείτε και να διεκδικήσετε αποζημίωση έως και 10.000 ευρώ
