Η ΔΕΗ πραγματοποιεί αλλαγές στη διαδικασία σύνδεσης στην πλατφόρμα myΔΕΗ, με την ενημέρωση των στοιχείων εισόδου να γίνεται μόνο μία φορά για να διευκολύνει τη χρήση από τους πελάτες.
Τρεις αλλαγές στο IRIS - Το νέο όριο συναλλαγών
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν σημαντικές αλλαγές στο σύστημα πληρωμών IRIS, με στόχο τη διευκόλυνση και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν:
- Υποχρεωτική χρήση σε όλη την αγορά
Από τον Απρίλιο του 2024, η εφαρμογή IRIS θα καταστεί υποχρεωτική για το σύνολο της αγοράς. Μέχρι στιγμής, η χρήση της απαιτείται μόνο από αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να αποδέχονται πληρωμές μέσω του συστήματος. Το IRIS παρέχει τη δυνατότητα μηδενικών προμηθειών για συναλλαγές έως 500 ευρώ. Σήμερα, περίπου 550.000 επαγγελματίες προσφέρουν αυτή την επιλογή στους πελάτες τους. - Αύξηση του ορίου συναλλαγών στα 1.000 ευρώ
Το όριο των συναλλαγών αναμένεται να διπλασιαστεί, από τα 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας συνεργάζεται στενά με τις τράπεζες για την υλοποίηση αυτής της αλλαγής, ενισχύοντας τις δυνατότητες του συστήματος. - Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με το IRIS
Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα IRIS. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που πραγματοποιείται μια άμεση πληρωμή μέσω IRIS, θα εκδίδεται αυτόματα η αντίστοιχη απόδειξη. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του μέτρου έως το καλοκαίρι του 2025.
Εντυπωσιακή αύξηση συναλλαγών
Η χρήση του συστήματος IRIS αυξάνεται ραγδαία. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, ο αριθμός και η αξία των συναλλαγών έχουν σημειώσει κατακόρυφη άνοδο. Μέσα στο 2023, οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 1,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 191% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, από την αρχή του έτους έως τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκαν 34 εκατ. συναλλαγές, συνολικής αξίας 3,68 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 150% στον αριθμό και 116% στην αξία, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2022.
Το IRIS αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο αξιόπιστους και οικονομικούς τρόπους για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών, προσφέροντας σημαντικά οφέλη τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε καταναλωτές.
Ο κανονισμός
Ο σχετικός Ευρωπαϊκός Κανονισμός 2024/886 προβλέπει την καθολική επέκταση της δυνατότητας άμεσων πληρωμών έως τον Οκτώβριο του 2025, ωστόσο η χώρα μας θα προχωρήσει νωρίτερα – έως τις 31 Μαρτίου 2025 – και σε αυτόν τον τομέα. Ο κανονισμός που εγκρίθηκε από την ΕΕ θα εφαρμοστεί από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και προβλέπει ότι οι χρεώσεις για τις μεταφορές χρημάτων θα είναι χαμηλότερες από εκείνες των μη άμεσων πληρωμών. Στην Ελλάδα το υφιστάμενο καθεστώς επιτρέπει σήμερα δωρεάν μεταφορές χρημάτων έως 500 ευρώ την ημέρα και πληρωμές σε καταστήματα.
Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά εμβάσματα, οι άμεσες πληρωμές ολοκληρώνονται σε λίγα δευτερόλεπτα, με το ποσό να πιστώνεται άμεσα. Η ΕΕ εκτιμά ότι το νέο μέτρο θα εξοικονομήσει στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περίπου 200 δισ. ευρώ, που σήμερα παραμένουν δεσμευμένα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών. Σε συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων, οι χρήστες του συστήματος ξεπερνούν πλέον τα 3,15 εκατομμύρια.
Μάθετε πρώτοι τα νέα στο enaklik.com
***Τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται - Απαγορεύεται απολύτως αντιγραφή η αναδημοσίευση
Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Επιπτώσεις της Κατάργησης του Δασμού "de minimis" στην Ευρώπη για Shein και Temu
Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ για την αυτόματη είσπραξη του ΦΠΑ αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στη φορολογική πολιτική και στη χρήση των μετρητών στην Ελλάδα.
Η διαδικασία για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) έχει καθοριστεί με βάση μια νέα απόφαση που διευκρινίζει τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες που απαιτούνται.